PRIVACY STATEMENT AND NOTICE PURSUANT TO PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010

  1. Scope of Notice and Our Privacy Commitment
    1. We, Toyota Capital Malaysia Sdn Bhd and/or our subsidiaries and affiliates (hereinafter collectively referred as “Toyota Capital”, the “Company”, “we”, “us”, and “our”) respect and recognise the importance of privacy, confidential information, personal data (hereinafter collectively referred as “Personal Data”) of our customers, employees, and business counterparts (hereinafter collectively referred to as “Data Subject”), and we are committed to protect your Personal Data through the compliance of this Privacy Notice.
    2. This Privacy Notice is developed pursuant to the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”), of which will allow you, being the Data Subject, to understand how we collect, process, retain, disclose, and safeguard your Personal Data, and also your rights over your Personal Data.
    3. If we engage any other third party companies to provide any services to you on our behalf (“Service Provider”), we will require the Service Provider to protect the confidentiality of the Personal Data which they may so receive in the ordinary course of business.
  2. Consent
    1. We only collect Personal Data which is necessary for us to perform our business function and activities.
    2. You have the choice, at any time, not to provide your personal data or to revoke your consent to us to use your Personal Data. However, if you refuse to provide us with the necessary Personal Data or consent to use your Personal Data or revoke your consent to us to process your Personal Data, we may then be NOT able to process, approve, or continue with your financial application or to provide you with the products or services which you require or process your application for employment or establish any business relationship with you.
    3. Your consent may be expressed verbally or in writing, or implied by your actions. When you apply or sign up or request for our products or services or when you enter into any business relationship with us, you may be required to provide us your Personal Data, of which by you doing so, you shall be deemed to have consented for us to use your Personal Data in accordance with this Privacy Notice, unless you inform us otherwise in writing.
  3. Type of Personal Data We Collected And The Source
    1. The type of Personal Data collected may vary depending on the type of products and services you require. The Personal Data which we shall be collecting include the following:-
      1. The information which identifies you, including but not limited to, your full name; identification number; passport number; age; date of birth; gender; race; citizenship; marital status; ethnicity; details of dependents; contact details such as address; phone number; email address; occupation; employment details; Income tax registration numbers; or others
      2. The information about your financial position, including but not limited to,your sources of income; sources of wealth / fund; expenses; savings; assets; liabilities; investment portfolio; financial commitments; accounts number; audited financial reports; credit reports from credit reporting agencies; creditors details; debtors details; suppliers details and competitors details; opinion from financial institutions on your credit worthiness; or others.
    2. If you at any time supply to us a third party’s personal information, you should at all times ensure that you are authorised to do so and you should inform such person that we may be using his/her information in accordance with this Privacy Notice.
    3. We will collect Personal Data from various sources including:-
      1. Information which directly/voluntarily provided by you, including but not limited to, when you fill up application forms or agreements; supply the information to our associates; pay your bills or apply for any products or services offered by us; participate in our contest, surveys, promotional activities, telemarketing / telesales; speak to us over the phone; visit our office; use our products and services; communicate verbal and written with our associates and/or authorised agents; submit your resume or business proposal; or others;
      2. Information collected by us about you from other sources without your direct involvement but permitted by law, including but not limited to, from credit bureaus; credit reference agency; rating agency; agency approved by Bank Negara Malaysia or the Association of Finance Companies of Malaysia or the Association of Hire Purchase Companies of Malaysia; insurance companies; financial mediation bureaus; General Insurance Association of Malaysia; Life Insurance Association of Malaysia; company commission of Malaysia; Malaysian Insolvency Office; your referee; employers; guarantors; security party; our parent company; subsidiary; affiliates; dealers; distributors; service providers; legal authority; law enforcement agency; court of laws; and from other sources which you have given your consent to disclose the data relating to you or where not otherwise restricted.
  4. Purposes Of Us Collecting Your Personal Data
    1. The primary purpose of collecting your Personal Data is for the use of our normal course of business between yourself and us, including but not limited to, processing your application for our products and services; identify and verify your identification; conduct background checks on you; conduct credit checks on you; establish your financial standing; open, manage and maintain your account(s) and facility(ies) with us; ensure your ongoing credit worthiness; update our records on you; enable us to act on/respond to your request, inquiry, instructions or complaint; evaluate your needs and preferences in order to further improve our services/products to you; determine the amount of indebtedness owed to or by you; enforce our rights and obligations; comply with regulatory requirement and to provide assistance to law enforcement agencies; assess, investigate and claim insurance; debt collection and recovery; audit and risk management; process your application for employment or business proposal; or other purposes as permitted by the law.
    2. Other purposes incidental and connected with the primary purpose, including but not limited to, strategic alliances, cross selling, marketing; conduct promotions; develop, enhance and market our services and products available from time to time; understand and analyse our sales; market research, statistical analysis with the aim of improving our services/products from time to time; survey for business, financial and risk monitoring, planning and decision making; required by any law or by an order of a Court or Tribunal or directives from the relevant Ministry; prevention or detection of crime or for the purposes of investigation and any ancillary purposes relating to the provision of facilities including the provision of computer, telecommunications and technology services.
    3. We will seek for your further consent before using your personal data for purposes other than those set out above.
  5. Disclosure of Personal Data
    1. For the purposes stated above, your Personal Data may be disclosed to a third party, including but not limited to, our parent company, our subsidiary, our affiliates, our dealers, our distributors, our professional advisors including lawyers, accountant, auditors, insurers, brokers, third party service providers, agents or contractors acting on our behalf or appointed by us to act on our behalf which may be located outside of Malaysia; credit bureaus, credit reference agency, rating agency, agency approved by Bank Negara Malaysia or the Association of Finance Companies of Malaysia or the Association of Hire Purchase Companies of Malaysia; collection agencies or any other persons appointed by us to assists us in collecting or recovering any sums due under the agreement or repossessing, auctioneers; any other legal authority or regulatory enforcement body (government or otherwise) as we may deem necessary under any law, regulations, directives, or guidelines (whether having the force of law or otherwise); any person/party intending to settle any moneys outstanding under the account(s) and facility(ies) granted by us to you; any other person notified by you as authorised person to liaise with; any third party as a result of any restructuring of facility granted to you or the sale of debts; any party whom we in our sole judgment considers is making enquiries with a bona fide view of entering into arrangement, composition, restructuring or any proposed arrangement, composition, restructuring with you; any insurance company/takaful operators; any recruitment agencies; company commission of Malaysia; Malaysian Insolvency Office; or others as permitted by the law.
  6. How do we protect your Personal Data
    1. The security of your Personal Data is our top priority and we take all reasonable precautions (physically and technically) to protect your personal data while your Personal Data is being processed by us. We will implement adequate security controls, procedures, measures, protocols, and policies which are in line with the industry practices and legal standard to safeguard your Personal Data against any loss, cybercrime, theft, destruction, misuse, modification, unauthorised or accidental access and disclosure of your Personal data.
    2. When we engage any other third party companies to provide any services to you on our behalf (“Service Provider”), we will require the Service Provider to protect the confidentiality of the Personal Data which they may so receive.
    3. We will only retain your Personal Data for as long as necessary to fulfill the purposes and we will comply with all the legal regulations and internal requirements in retaining your Personal Data. If we no longer require your Personal Data, we will take reasonable steps to delete, destroy and destruct your Personal Data in a secure manner.
  7. Right To Access, Correct, Update And Revoke Your Personal Data
    1. You, being the Data Subject, have the right to exercise the following rights:-
      1. To access and check your Personal Data hold by us about you;
      2. To require us to correct your Personal Data in the event if you find the Personal Data is inaccurate, incomplete, misleading or outdated;
      3. To ascertain our privacy policy in relation to your Personal Data; and
      4. To revoke the consent for us to use your Personal Data for the purposes set out above. *Please refer to paragraph 2 above for the consequences of revoking the consent.
    2. If you wish to exercise any of your rights stated above, you may send your request in writing to:-

      CUSTOMER SERVICE DEPARTMENT
      TOYOTA CAPITAL MALAYSIA SDN BHD
      PLAZA IBM, LEVEL 20, FIRST AVENUE,
      BANDAR UTAMA, 47800 PETALING JAYA,
      SELANGOR DARUL EHSAN
      TEL: 603-79626000 FAX: 603-7962 6076
      EMAIL: cs@toyotacapital.com.my

  8. Amendments of this Privacy Notice
    1. We reserve the right to review, update, and revise this Privacy Notice from time to time. Amendments of this Privacy Notice, if any, will be published on our official website at http://www.toyotacapital.com.my of which we will revise the “Last updated on” date on the front page if this notice. We encourage you to review this Privacy Notice periodically.

KENYATAAN & NOTIS PRIVASI SELARAS DENGAN AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010

  1. Skop Notis dan Komitmen Privasi Kami
    1. Kami, Toyota Capital Malaysia Sdn Bhd dan/atau anak-anak syarikat dan syarikat gabungan kami (selepas ini dirujuk secara kolektif sebagai "Toyota Capital", "Syarikat", “kami” dan "kita") menghormati kepentingan privasi, maklumat sulit, data peribadi (selepas ini dirujuk secara kolektif sebagai "Data Peribadi") pelanggan-pelanggan, pekerja-pekerja dan rakan-rakan perniagaan kami (selepas ini dirujuk secara kolektif sebagai "Data Subjek"), dan kami komit untuk melindungi Data Peribadi anda melalui pematuhan Notis Privasi Ini.
    2. Notis Privasi ini dikeluarkan menurut dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("PDPA"), di mana anda, sebagai Data Subjek, boleh memahami bagaimana kami mengumpul, memproses, mengekalkan, mendedahkan, dan melindungi Data Peribadi anda, dan juga hak-hak anda ke atas Data Peribadi anda.
    3. Sekiranya kami melibatkan mana-mana syarikat pihak ketiga untuk memberikan apa-apa perkhidmatan kepada anda bagi pihak kami ("Pembekal Perkhidmatan"), kami akan menghendaki Pembekal Perkhidmatan tersebut melindungi kerahsiaan Data Peribadi yang diterima oleh mereka dalam urusan perniagaan biasanya.
  2. Keizinan
    1. Kami hanya mengumpul Data Peribadi yang diperlukan untuk menjalankan fungsi dan aktiviti perniagaan kami.
    2. Anda mempunyai pilihan, pada bila-bila masa, untuk tidak memberikan Data Peribadi anda atau menarik balik keizinan kepada kami untuk menggunapakai Data Peribadi anda. Namun, sekiranya anda enggan memberikan kepada kami Data Peribadi anda yang sewajarnya atau mengizinkan kami menggunapakai Data Peribadi anda atau menarik balik keizinan kepada kami untuk proses Data Peribadi anda, kami mungkin TIDAK boleh memproseskan, meluluskan, atau meneruskan permohonan kewangan anda atau memberi kepada anda produk-produk atau perkhidmatan-perkhidmatan yang anda memerlukan atau memproseskan permohonan anda untuk pekerjaan atau memulakan hubungan perniagaan dengan anda.
    3. Persetujuan anda boleh dinyatakan secara lisan atau secara bertulis, atau ditunjukkan melalui tindakan anda. Apabila anda memohon atau mendaftar atau meminta produk atau perkhidmatan kami atau apabila anda memasuki hubungan perniagaan dengan kami, anda mungkin dikehendaki untuk memberikan kepada kami Data Peribadi anda, di mana sekiranya anda berbuat demikian, anda akan dianggapi telah mengizinkan kami untuk menggunapakai Data Peribadi anda mengikut Notis Privasi ini, melainkan anda memaklumkan kepada kami sebaliknya secara bertulis.
  3. Jenis Data Peribadi Yang Kami Mengumpul Dan Sumbernya
    1. Jenis Data Peribadi yang kami mengumpul mungkin berbeza bergantung kepada jenis produk dan perkhidmatan yang anda memerlukan. Data Peribadi yang kami mengumpul termasuk yang berikut: -
      1. Maklumat mengenali identiti anda, termasuk tetapi tidak terhad kepada, nama penuh anda; nombor kad pengenalan; nombor pasport; umur; tarikh lahir; jantina; bangsa; kewarganegaraan; status perkahwinan; etnik; butiran tanggungan; butir-butir cara hubungan anda seperti alamat, nombor telefon, alamat emel; pekerjaan; butiran pekerjaan; nombor pendaftaran cukai pendapatan; atau lain-lain.
      2. Maklumat mengenai kedudukan kewangan anda, termasuk tetapi tidak terhad kepada, sumber pendapatan anda; sumber kekayaan/dana; perbelanjaan; simpanan; aset; liabiliti; portfolio pelaburan; komitmen kewangan; nombor akaun; laporan kewangan yang telah diaudit; laporan kredit daripada agensi pelaporan kredit; butir-butir pemiutang; butir-butir penghutang; butir-butir pembekal dan maklumat pesaing; pendapat daripada institusi kewangan atas kelayakan kredit anda; atau lain-lain.
    2. Pada bila-bila masa, sekiranya anda membekalkan kepada kami maklumat-maklumat peribadi pihak ketiga, anda haruslah memastikan bahawa anda adalah diberi kuasa untuk berbuat demikian dan anda haruslah memberitahu pihak tersebut bahawa kami mungkin menggunakan maklumatnya berdasarkan Notis Privasi ini.
    3. Kami akan mengumpul Data Peribadi daripada pelbagai sumber termasuk: -
      1. Maklumat yang diberikan oleh anda secara langsung / secara sukarela, termasuk tetapi tidak terhad kepada, apabila anda mengisi borang permohonan atau perjanjian; membekalkan maklumat kepada pekerja kami; membayar bil anda atau memohon apa-apa produk atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh kami; mengambil bahagian dalam pertandingan, kajian, aktiviti promosi, telemarketing / telesales; bercakap dengan kami melalui telefon; melawati pejabat kami; menggunakan produk dan perkhidmatan kami; berkomunikasi dengan pekerja dan/atau ejen kami secara lisan dan bertulis; mengemukakan resume atau cadangan perniagaan anda; atau lain-lain;
      2. Maklumat yang dikumpulkan oleh kami tentang anda daripada sumber yang lain, tanpa penglibatan anda secara langsung, tetapi dibenarkan di bawah undang-undang, termasuk tetapi tidak terhad kepada, dari biro kredit; agensi rujukan kredit; agensi penarafan; agensi yang diluluskan oleh Bank Negara Malaysia atau Persatuan Syarikat Kewangan Malaysia atau Persatuan Syarikat Sewa Beli Malaysia; syarikat insurans; biro kewangan mediasi; Persatuan Insurans Am Malaysia; Persatuan Insurans Hayat Malaysia; Suruhanjaya Syarikat Malaysia; Pejabat Insolvensi Malaysia; perujuk anda; majikan; penjamin; syarikat penjamin; syarikat induk kami; anak syarikat kami; syarikat gabungan kami; pengedar (dealers); pengedar (distributors); pembekal perkhidmatan; kuasa undang-undang; agensi penguatkuasaan undang-undang; mahkamah undang-undang; dan dari sumber lain yang telah anda berikan persetujuan anda untuk mendedahkan data yang berkaitan dengan anda atau jika tidak sebaliknya.
  4. Tujuan Kami Mengumpulkan Data Peribadi Anda
    1. Tujuan utama kami mengumpulkan Data Peribadi anda adalah untuk menggunapakai di dalam perniagaan biasa antara anda dengan kami, termasuk tetapi tidak terhad kepada, memproseskan permohonan anda untuk produk dan perkhidmatan kami; mengenalpasti dan mengesahkan identifikasi anda; melakukan pemeriksaan latar belakang anda; melakukan pemeriksaan kredit anda; memastikan kedudukan kewangan anda; membuka, mengurus dan mengekalkan akaun dan kemudahan anda dengan kami; memastikan kelayakan kredit anda pada setiap masa; kemas kini rekod kami; membolehkan kami bertindak / menjawab kepada permohonan anda, pertanyaan, arahan atau aduan anda; menilai keperluan dan keutamaan anda untuk meningkatkan perkhidmatan / produk kami kepada anda; menentukan jumlah kehutangan anda; menguatkuasakan hak dan kewajipan kami; mematuhi kehendakan peraturan undang-undang dan memberi bantuan kepada agensi penguatkuasa undang-undang; menilai, menyiasat dan menuntut insurans; pengutipan dan pemulihan hutang; audit dan pengurusan risiko; memproses permohonan anda untuk pekerjaan atau cadangan perniagaan; atau tujuan lain yang dibenarkan di bawah undang-undang.
    2. Tujuan-tujuan lain yang bersampingan dan berkaitan dengan tujuan utama, termasuk tetapi tidak terhad kepada, pakatan strategik, jualan silang, pemasaran; menjalankan promosi; membangunkan, meningkatkan dan memasarkan perkhidmatan dan produk kami dari semasa ke semasa; memahami dan menganalisis pasaran kami; kajian pasaran, analisis statistik dengan tujuan meningkatkan perkhidmatan / produk kami dari semasa ke semasa; kajian perniagaan, kewangan, pengurusan risiko; perancangan dan keputusan perniagaan; kehendakan undang-undang atau perintah Mahkamah atau Tribunal atau Kementerian yang berkenaan; pencegahan atau pengesanan jenayah atau untuk tujuan penyiasatan dan apa-apa maksud sampingan yang berhubungan dengan penyediaan kemudahan termasuk penyediaan komputer, telekomunikasi dan perkhidmatan teknologi.
    3. Kami akan memohon kebenaran lanjutan daripada anda sebelum menggunapakai data peribadi anda untuk tujuan lain daripada yang dinyatakan di atas.
  5. Pendedahan Data Peribadi
    1. Untuk pelaksanaan tujuan yang dinyatakan di atas, Data Peribadi anda mungkin didedahkan kepada pihak ketiga, termasuk tetapi tidak terhad kepada, syarikat induk kami, anak syarikat kami, syarikat gabungan kami, pengedar (dealers) kami, pengedar (distributor) kami, penasihat profesional kami termasuk peguam, akauntan, juruaudit, syarikat insurans, broker, pembekal perkhidmatan pihak ketiga, ejen atau kontraktor yang bertindak bagi pihak kami atau dilantik oleh kami untuk bertindak bagi pihak kami yang mungkin terletak di luar Malaysia; biro kredit, agensi rujukan kredit, agensi penarafan, agensi yang diluluskan oleh Bank Negara Malaysia atau Persatuan Syarikat Kewangan Malaysia atau Persatuan Syarikat Sewa Beli Malaysia; agensi pengutipan hutang atau mana-mana orang lain yang dilantik oleh kami untuk membantu kami dalam mengutip atau memulihkan apa-apa kehutangan di bawah perjanjian atau pengambil semula, pelelong; sebarang pihak berkuasa undang-undang atau badan penguatkuasaan undang-undang (kerajaan atau sebaliknya) yang kami anggap perlu di bawah mana-mana undang-undang, peraturan, arahan atau garis panduan (sama ada mempunyai kuasa undang-undang atau tidak); mana-mana orang / pihak yang berhasrat untuk menjelaskan kehutangan yang tertunggak di bawah akaun dan kemudahan yang kami memberikan kepada anda; mana-mana orang lain yang dilantik oleh anda sebagai orang berkuat kuasa; mana-mana pihak ketiga akibat dari penstrukturan semula fasilitas yang diberikan kepada anda atau penjualan hutang; mana-mana pihak yang kami berpandangan baik untuk memasuki penstrukturan, komposisi, penstrukturan semula dengan anda; mana-mana syarikat insurans / syarikat takaful; mana-mana agensi pekerjaan; Suruhanjaya Syarikat Malaysia; Pejabat Insolvensi Malaysia; atau orang lain yang dibenarkan di bawah undang-undang.
  6. Bagaimanakah kita melindungi Data Peribadi anda?
    1. Keselamatan Data Peribadi anda adalah keutamaan kami dan kami akan mengambil semua langkah yang munasabah (secara fizikal dan teknikal) untuk melindungi Data Peribadi anda semasa Data Peribadi anda diproseskan oleh kami. Kami akan melaksanakan kawalan, prosedur, langkah, protokol dan dasar keselamatan yang mencukupi selaras dengan amalan industri dan standard undang-undang untuk melindungi Data Peribadi anda daripada sebarang kehilangan, jenayah siber, kecurian, pemusnahan, penyalahgunaan, pengubahsuaian, akses tanpa kebenaran atau tidak sengaja dan pendedahan data Peribadi anda.
    2. Apabila kami melibatkan mana-mana syarikat pihak ketiga yang lain untuk memberikan sebarang perkhidmatan kepada anda bagi pihak kami ("Pembekal Perkhidmatan"), kami akan menghendaki Pembekal Perkhidmatan tersebut melindungi kerahsiaan Data Peribadi yang diterima oleh mereka.
    3. Kami hanya akan menyimpan Data Peribadi anda selagi perlu untuk pelaksanaan tujuan-tujuan dinyatakan atas dan kami akan mematuhi semua peraturan undang-undang dan prosedur kami dalam penyimpanan Data Peribadi anda. Sekiranya kami tidak lagi memerlukan Data Peribadi anda, kami akan mengambil langkah yang sewajarnya untuk memadam, memusnahkan dan merosakkan Data Peribadi anda secara selamat.
  7. Hak Untuk Akses, Betul, Kemas Kini Dan Menarik Balik Data Peribadi Anda
    1. Anda, sebagai Data Subjek, berhak untuk melaksanakan hak-hak berikut:
      1. Untuk mengakses dan memeriksa Data Peribadi anda yang diperolehi oleh kami terhadap anda;
      2. Untuk membetulkan Data Peribadi anda sekiranya anda mendapati bahawa Data Peribadi adalah tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau ketinggalan zaman;
      3. Untuk memastikan polisi privasi kami berhubung dengan Data Peribadi anda; dan
      4. Untuk manarik balik keizinan kepada kami untuk menggunapakai Data Peribadi anda untuk tujuan-tujuan yang dinyatakan di atas. * Sila rujuk kepada perenggan 2 di atas untuk akibat daripada menarik balik keizinan anda.
    2. Jika anda ingin melaksanakan hak-hak anda yang dinyatakan di atas, anda boleh menghantar permohonan anda secara bertulis kepada: -

      BAHAGIAN PERKHIDMATAN PELANGGAN
      TOYOTA CAPITAL MALAYSIA SDN BHD
      PLAZA IBM, LEVEL 20, FIRST AVENUE,
      BANDAR UTAMA, 47800 PETALING JAYA,
      SELANGOR DARUL EHSAN
      TEL: 603-79626000 FAKS: 603-7962 6076
      EMEL: cs@toyotacapital.com.my

  8. Pemindahan Notis Privasi Ini
    1. Kami menyimpan hak untuk menyemak, mengemas kini dan memindah Notis Privasi ini dari semasa ke semasa. Sebarang pemindahan Notis Privasi ini, jika ada, akan diterbitkan di laman web rasmi kami di http://www.toyotacapital.com.my di mana kita akan menyatakan tarikh "Dikemas kini pada" pada halaman depan notis ini. Kami menggalakkan anda untuk menyemak Notis Privasi ini dari semasa ke semasa.
close